Ledbåndsbristning, udvendige sideledbånd

Diagnose: UDVENDIG SIDELEDBÅNDSBRISTNING
(RUPTURA LIGAMENTUM COLLATERALE LATERALE/FIBULARE)


Anatomi:
Knoglerne i knæleddet omfatter lårknoglen (femur), skinnebensknoglen (tibia) og knæskallen (patella). Endvidere er der et lille led mellem skinnebenet og lægbenet (fibula). Knæleddet er forstærket af en ledkapsel, der på siderne er forstærket med et udvendigt og indvendigt sideledbånd (ligamentum collaterale laterale (LCL) og ligamentum collaterale mediale (MCL). Inde i knæet findes to ledbånd, forreste og bagerste korsbånd (ligamentum cruciatum anterius og ligamentum cruciatum posterius).

 

 1. Ligamentum cruciatum posterius (Bagerste korsbånd)
 2. Ligamentum collaterale mediale/tibiale (Indvendige sideledbånd)
 3. Meniscus medialis (Indvendige menisk)
 4. Insertio anterior menisci medialis
 5. Ligamentum transversum genus
 6. Tibiae
 7. Fibulae
 8. Ligamentum cruciatum anterius (Forreste korsbånd)
 9. Ligamentum collaterale laterale/fibulare (Udvendige sideledbånd)
 10. Meniscus lateralis (Udvendige menisk)
 11. Femur

KNÆLED FORFRA

 

 1. M. gastrocnemius
 2. Caput fibulae
 3. B. subtendinea m. bicipitis femoris inferior
 4. M. biceps femoris (overskåren)
 5. Ligamentum collaterale laterale/fibulare (Undendige sideledbånd)
 6. M. plantaris

UNDERBEN UDVENDIGT

Årsag: Når skinnebenet presses indad i forhold til lårbenet (varus) udspændes det udvendige sideledbånd. Hvis belastningen bliver tilstrækkelig stor (som det ofte er tilfældet, hvis belastningen kommer uforberedt, så lårmusklerne ikke når at blive spændt og stabilisere knæleddet) kan ledbåndet briste.

Symptomer: Pludselig indsættende smerter udvendigt på knæet. Af og til fornemmes et smæld, når ledbåndet brister. I svære tilfælde klager idrætsudøveren over løshedsfornemmelse af knæet.

Akut behandling: Se her.

Undersøgelse: Ved mistanke om total eller delvis bristning af ledbåndene i knæet bør man søge læge, for at få stillet diagnosen. Da mange ledbåndsskader i knæet hos børn er ledsaget af beskadigelse af knoglen ved ledbåndsfæsterne er røntgen ofte indiceret (article). Lægen kan udføre forskellige knætest (udvendig sideløshed), for at undersøge stabiliteten af knæet. Hvis knæet er stabilt benævnes skaden en “forstrækning” af det udvendige sideledbånd. Hvis knæet er løst benævnes skaden en “bristning” af ledbåndet. Diagnosen stilles sædvanligvis ved almindelig lægeundersøgelse. Hvis der er tvivl om diagnosen, kan der udføres ultralydscanning, hvor bristningen og blødningen langs ledbåndene kan ses, (Ultralydbillede)

Behandling: Behandlingen af total eller delvis bristning af det udvendige sideledbånd omfatter aflastning og genoptræning (article). Hvis knæet er udtalt løst, kan man i en kort periode behandle med en støtteskinne (Don-Joy). Ved udtalt sideløshed kan man overveje operation (article). (Hvis bristningen af udvendige sideledbånd, som det ofte er tilfældet, er kombineret med andre ledbåndsbristninger, anbefales operation).

Genoptræning af børn og unge: INSTRUKTION

Bandage: Hængselbandage kan kortvarigt anvendes i starten (Don-Joy). Tape behandling af korsbåndsbristninger i knæet har ingen sikker effekt.

Komplikationer: Ved manglende fremgang må man overveje om diagnosen er korrekt. Det vil ofte kræve supplerende undersøgelser (røntgen, ultralydscanning, MR-scanning eller artroskopi). Specielt skal man overveje:

Der ses af og til sent i forløbet “betændelse” (inflammation) ved ledbåndsfæstet og i nogle tilfælde en regulær slimsæksbetændelse (bursitis) ved ledbåndsfæstet (article).

Specielt: Da der er risiko for, skaden giver varige mén, bør skaden anmeldes til dit forsikringsselskab.