Muskelinfiltrationer i nakke-skulder

MUSKELINFILTRATIONER I NAKKE-SKULDER

Diagnose: MUSKELINFILTRATIONER I NAKKE-SKULDER
(MYOSIS)


Anatomi:
Talrige muskler udspringer og fæster omkring skulder-nakke.

 

  1. M. semispinalis capitis
  2. Mm. splenii capitis et cervicis
  3. M. levator scapulae
  4. M. rhomboideus minor
  5. M. supraspinatus
  6. M. rhomboideus major
  7. Protuberantia occipitalis externa

DYBE NAKKE- OG RYGMUSKLER BAGFRA

Årsag: Alle muskler rundt om skulderen kan blive spændte og ømme og udvikle ømme muskelknuder (myoser). Årsagen til udvikling af myoser er ikke sikkert kendt, men det vides, at forkerte arbejdsstillinger kan udløse myoser, og at myoserne kan opstå sekundært til smertetilstande andre steder i nakke-skulder-åget. Hyppigste sted for muskelinfiltrationerne er skulderbladsmusklerne (M supraspinatus og M infraspinatus, hvorfra smerterne kan stråle ned i armen), de store nakke-ryg muskler (M Trapezius, M levator scapulae, M rhomboideus).

Symptomer: Ømhed i musklerne med forværring ved tryk på musklen. Ofte er der udstråling til arm (fra muskelinfiltrationer omkring skulderbladet) og til hovedet (spændingshovedpine med trykken bag øjnene) ved muskelinfiltrationer på muskelfæsterne i baghovedet.

Akut behandling: Se her.

Undersøgelse: Muskelinfiltrationer kræver sædvanligvis ikke nærmere undersøgelse, men ved vedvarende gener bør man udelukke anden udløsende årsag.

Behandling: Om muligt skal den udløsende årsag fjernes eller behandles. Behandlingen af muskelinfiltrationerne omfatter primært udspænding og stigende styrketræning, (article-1), (article-2), (article-3), (article-4).

Komplikationer: Hvis ikke forløbet går jævnt fremad, bør man overveje, om diagnosen er rigtig eller om der er tilstødt komplikationer. Blandt andet bør overvejes: