Slimsækbetændelse forpå knæskallen

PRÆPATELLAR BURSITIS

Anatomi

Der er rundt omkring knæet talrige slimsække, der tjener det formål, at nedsætte trykket på muskler, sener og ledbånd, hvor disse ligger i tæt kontakt med knogle.

En af de hyppigste slimsække, der kan blive irriteret, er slimsækken forpå knæskallen.

Årsag

Ved gentagne belastninger (kravle på knæ) eller ved slag kan slimsækken blive ”betændte” (inflammerede) og producere øget væske, hæve op og blive smertefulde. Selv om tilstanden kaldes slimsæksbetændelse, er der sædvanligvis ikke infektion i slimsækken.

Symptomer

Smerter lokaliseret forpå knæskallen, hvor der af og til (men langt fra altid) kan fornemmes en hævelse. Smerten forværres, når knæet bøjes og ved tryk på knæskallen.

Undersøgelse

I lette tilfælde stilles diagnosen sædvanligvis alene ved den kliniske undersøgelse. Ved mere udtalte smerter eller manglende fremgang bør der gennemføres en lægeundersøgelse, specielt hvis der opstår rødme og tiltagende ømhed (mistanke om infektion (purulent bursitis) for at sikre diagnosen og påbegyndelse af eventuel behandling.

Hvis der er tvivl om diagnosen, kan der udføres ultralydskanning, der er mest velegnet til at sikre diagnosen, og ved mistanke om infektion kan væsken i slimsækken udtømmes og sendes til undersøgelse.

Behandling

Behandlingen omfatter primært aflastning fra smerteudløsende aktivitet og gradueret genoptræning inden for smertegrænsen. Ved manglende fremgang trods regelret genoptræning kan suppleres med gigtpiller (NSAID) eller injektion med binyrebarkhormon i slimsækken.

Operation er sædvanligvis ikke indiceret. Hvis der påvises infektion, bør infektionen udtømmes og behandles med antibiotika.

Genoptræning, specifikt

Sædvanligvis kan idrætsaktiviteten genoptages, når smerterne og hævelsen er svundet.

Komplikationer

Hvis ikke forløbet går jævnt fremad, bør man overveje, om diagnosen er rigtig eller om der er tilstødt komplikationer.

Specielt bør følgende overvejes:

Udvendige sideledbåndsbristning
Indvendige sideledbåndsbristning
Bristning af forreste korsbånd
Bristning af bagerste korsbånd
Menisklæsion
Betændt slimhindefold

I sjældne tilfælde kan slimsækkene blive inficeret med bakterier. Dette er en alvorlig tilstand, hvor slimsækken bliver rød, varm og tiltagende hævet og øm. Denne tilstand kræver umiddelbart lægeundersøgelse og behandling.

Genoptræning