Anatomi
Bugvæggens forskellige muskler gennembrydes af lyskekanalen, der indeholder nerver (N ilioinguinalis og genital grenen af N genitofemoralis) samt hos mænd sædstrengen (funiculus spermaticus).
Årsag
Eksistensen af ”sportsbrok” har gennem mange år været diskuteres blandt fagfolk (Fredberg U, Kissmeyer-Nielsen P. 1996). I dag er teorien, at det ikke er et brok, men at smerterne formentligt skyldes en frembuling af en svag bagvæg i lyskekanalen (fascia transversalis), som antages at trykke på N. genitofemoralis (Gamborg S, et al. 2019). Skaden kan være en akut skade på en af de underliggende strukturer i regionen, men det er som oftest en overbelastningsskade.
Symptomer
Smerter i lysken. Der er ofte trykømhed i lyskekanalen, ved mavebøjninger mod modstand eller hoste. Smerterne trækker ofte op i maven, ind mod skambensleddet (symfysen) og ned indvendigt på låret.
Undersøgelse
Der findes ingen undersøgelser (røntgen, ultralyd- MR-skanning, scintigrafi), der kan påvise “sportsbrokket”. Der er sædvanligvis ømhed, når en finger føres ind i lyskekanalen (udføres af en læge).
Behandling
Inden man vælger at lade sig operere for ”sportsbrok”, bør man have forsøgt alle ikke-operative muligheder inklusiv tilstrækkelig aflastning og genoptræning af de strukturer og muskler, der er mest ømme.
Komplikationer
Det kan ofte være vanskeligt at stille en korrekt diagnose hos idrætsfolk med langvarige lyskesmerter, hvorfor man bør overveje om diagnosen er korrekt.
Specielt bør følgende overvejes:
- Senebetændelse af lårets indadfører
- Senebetændelse af den dybe hoftebøjer
- Lyskebrok
- Ledlæbeskade
- Betændelse af skambensleddet
- Slimsæksbetændelse forpå hofteleddet
- Væskeansamling i hofteleddet
- Slidgigt i hofteleddet
- Senebetændelse af fæstet af den overfladiske hoftebøjer
- Indre springhofte
- Træthedsbrud i lårbenshalsen
- Nerveafklemning