Sportsbrok

SPORTSMANN’S HERNIA, GILMORE’S GROIN, ATLETISK PUBALGIA, INGVINALRELATEREDE SMERTER

Anatomi

Bugvæggens forskellige muskler gennembrydes af lyskekanalen, der indeholder nerver (N ilioinguinalis og genital grenen af N genitofemoralis) samt hos mænd sædstrengen (funiculus spermaticus).

Årsag

Eksistensen af ”sportsbrok” har gennem mange år været diskuteres blandt fagfolk (Fredberg U, Kissmeyer-Nielsen P. 1996). I dag er teorien, at det ikke er et brok, men at smerterne formentligt skyldes en frembuling af en svag bagvæg i lyskekanalen (fascia transversalis), som antages at trykke på N. genitofemoralis (Gamborg S, et al. 2019). Skaden kan være en akut skade på en af de underliggende strukturer i regionen, men det er som oftest en overbelastningsskade.

Symptomer

Smerter i lysken. Der er ofte trykømhed i lyskekanalen, ved mavebøjninger mod modstand eller hoste. Smerterne trækker ofte op i maven, ind mod skambensleddet (symfysen) og ned indvendigt på låret.

Undersøgelse

Der findes ingen undersøgelser (røntgen, ultralyd- MR-skanning, scintigrafi), der kan påvise “sportsbrokket”. Der er sædvanligvis ømhed, når en finger føres ind i lyskekanalen (udføres af en læge).

Behandling

Inden man vælger at lade sig operere for ”sportsbrok”, bør man have forsøgt alle ikke-operative muligheder inklusiv tilstrækkelig aflastning og genoptræning af de strukturer og muskler, der er mest ømme.

Genoptræning

Genoptræningsprogram